Hoogtemeting is het opmeten van het hoogteverschil tussen diverse punten en kan op verschillende manieren. De meest bekende manier is waterpassing. Wij werken met de meest moderne digitale waterpassen waardoor een hoge mate van nauwkeurigheid kan worden behaald bij dergelijke civiele metingen.

Trigonometrie

Daarnaast kan een hoogtemeting trigonometrisch worden uitgevoerd door gebruik te maken van de horizontale onderlinge afstand en verticale hoek. Een veelgebruikt instrument bij deze vorm van hoogtemeting is een tachymeter. Over een grotere afstand moet hierbij rekening worden gehouden met de kromming van de aarde: wanneer beide punten zich op verschillende afstand van het instrumentarium bevinden kan er een foutmarge optreden vergelijkbaar met ‘waterpassen uit het midden’. Deze foutmarge kan eenvoudig worden geëlimineerd door de tachymeter in het midden te plaatsen; op gelijke afstand van beide punten.

GPS meting

Een derde methode om hoogte te meten is door gebruik te maken van GPS metingen. Deze metingen kenmerken zich door eenvoud en snelheid; alleen zijn deze GPS metingen in de regel minder nauwkeurig dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van waterpassing of trigonometrische hoogtemeting. Bijkomend voordeel is wel dat deze GPS metingen door één persoon en relatief snel kunnen worden uitgevoerd.

We bespreken graag met u de mogelijkheden op het gebied van hoogtemetingen. Bel voor meer informatie of een afspraak 0488 – 411 110 of neem contact met ons op via het contactformulier.