Geodesie

Geodesie is van oudsher de wetenschap die zich bezighoudt met de bepaling en meetkundige beschrijving van de vorm en afmetingen van de aarde, of delen hiervan. Met name verschuivingen in het aardoppervlak en de natuurlijke kromming van de aarde hebben wetenschappers eeuwenlang het hoofd doen breken over deze complexe materie. Geodesie staat vooral bekend als landmeetkunde; vanwege landmeten en maatvoering die beiden namelijk in deze categorie vallen. Geodesie is in essentie de basis van ons vak: we zijn hier elke dag, zij het op beperkte schaal, nadrukkelijk mee bezig.

 

Binnen de landmeetkundige discipline zijn een aantal toepassingsgebieden te onderscheiden. Zo houdt men zich binnen de geodesie ook bezig met het zwaartekrachtveld van de aarde, het meten van deformaties door platentektoniek, geofysica of ruimtelijke geodesie door de opkomst van de ruimtevaart en GPS. Deze Global Positioning Systems worden steeds vaker ingezet binnen de landmeetkunde; plaatsbepaling door middel van satellieten maakt nauwkeurige berekeningen over grotere afstand veel eenvoudiger.

 

We bespreken graag met u de mogelijkheden op het gebied van geodesie. Bel voor meer informatie of een afspraak 0488 - 411 110 of neem contact met ons op via het contactformulier.           
               
  •