Het Global Positioning System [GPS] is een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem. Het zendgedeelte van het systeem bestaat uit 24- 32 werkende satellieten die in zes vaste banen en in een vaste tijd rond de aarde draaien. Zij zenden elk een eigen signaal uit. Met de ontvangst van minimaal vier van deze satellieten kan een GPS-ontvanger zijn positie op aarde bij benadering zeer nauwkeurig bepalen.

Voor het vakgebied landmeten is de absolute nauwkeurigheid van een meting met behulp van GPS satellietplaatsbepaling met een foutmarge van enkele meters relatief laag, maar metingen van positieverschillen ten opzichte van bekende punten behalen een veel grotere nauwkeurigheid. Binnen de landmeetkunde gebruiken we het dan ook om dit soort posities te meten. De relatief hoge foutmarge bij landmeten met GPS kan geneutraliseerd worden door een punt waarvan de coördinaten bekend zijn in te meten, en de satellietmetingen bij te stellen. Hierdoor is landmeten met behulp van GPS een zeer betrouwbaar instrument.

We bespreken graag met u de mogelijkheden over maatvoering met gebruik van GPS. Bel voor meer informatie of een afspraak 0488 – 411 110 of neem contact met ons op via het contactformulier.